CANADA: ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΨΕΥΔΟΥΣ ΕΝΤΥΠΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Δυσβάσταχτο βάρος η διατροφή για πολλούς άντρες

Δυσβάσταχτο βάρος η διατροφή για πολλούς άντρες
Της Λινας Γιανναρου
Ο Ηλίας είναι ένας καλός άνθρωπος. Αυτό είναι το πρώτο που θα μαρτυρούσουν γι’ αυτόν όσοι τον συναναστράφηκαν ποτέ στη ζωή. Το δεύτερο θα ήταν ότι λατρεύει τα δύο του κορίτσια. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν θα έκανε για τις κόρες του - έτσι, η συντριβή του όταν άρχισε να δυσκολεύεται να είναι συνεπής στις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντί τους, ήταν μεγάλη. Οκτώ χρόνια κλείνει διαζευγμένος και παρότι το ποσό που έχει επιδικαστεί ως διατροφή είναι μεγάλο -1.000 ευρώ το μήνα- τα έφερνε πάντα βόλτα. Ολα αυτά πριν οι δουλειές του πέσουν έξω - μηχανικός στο επάγγελμα. Πριν οι πόρτες των μεγάλων γραφείων κλείσουν για νέους συνεργάτες, πριν βρεθεί υπάλληλος σε φωτοτυπάδικο, μία ώρα δρόμο από το σπίτι. Για να μπορεί να καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, ο Ηλίας μετακόμισε στους δικούς του. Κι ας πλησιάζει πια τα 50. Κάθε μήνα, καταθέτει στην τράπεζα τη διατροφή, που είναι ο μισθός του και το νοίκι από ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο. Δικά του έξοδα δεν έχει. Το μόνο που τον πειράζει είναι ότι κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο που έχει τα παιδιά δεν μπορεί να τα πάει κάπου καλά. Τελευταία παίρνουν τον τρένο για τη θάλασσα, βόλτα στο Πασαλιμάνι, στην έκθεση βιβλίου.
Την περίπτωση τυχαίνει να γνωρίζω προσωπικά -ανάλογες ιστορίες θα αρχίσουν να ξεπηδούν στον περίγυρο πολλών. Οπως όλοι όσοι έβγαζαν «οριακά» τα προς το ζην μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έτσι και οι διαζευγμένοι πατεράδες, που συχνά σηκώνουν τα οικονομικά βάρη μιας οικογένειας από μακριά, έχουν λυγίσει. Με τις απολαβές τους να έχουν μειωθεί, πολλοί να έχουν απολυθεί ή να κάνουν δουλειές του ποδαριού, η διατροφή έχει γίνει δυσβάσταχτη. Τα τηλέφωνα του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν το τελευταίο καιρό. «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε απελπισία», αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΣΥΓΑΠΑ κ. Νίκος Σπιτάλας. «Δυστυχώς τα παιδιά χρησιμοποιούνται συχνά σαν εργαλείο πίεσης στις διαμάχες των διαζυγίων, γι’ αυτό τα ποσά που επιδικάζονται είναι δυσβάσταχτα. Εχουμε πολλές περιπτώσεις στις οποίες οι πρώην σύζυγοι, μετά την αδυναμία καταβολής της διατροφής για λίγους μήνες κινούνται δικαστικά και κατορθώνουν να προχωρήσουν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των ανδρών. Εχουμε ανθρώπους που κυριολεκτικά πετιούνται στον δρόμο».
Σε δεινή θέση βρίσκονται και όσοι έχουν χωρίσει πρόσφατα. Οπως εξηγεί ο κ. Σπιτάλας, τα δικαστήρια παίρνουν χρόνο, αλλά όταν τελεσιδικήσει μια υπόθεση ο σύζυγος θα πρέπει να καταβάλει αναδρομικά τη διατροφή και με τόκο, καθώς και να καλύψει τα δικαστικά έξοδα. «Ξαφνικά, άνθρωποι καλούνται να πληρώσουν 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από τα εισοδήματά τους. Εάν δηλώσουν αδυναμία, σε τρεις μήνες μπορεί να τους γίνει κατάσχεση. Είναι σκληρό, κι όμως έτσι λύνονται οι οικογενειακές διαφορές στη χώρα μας». Κρίσιμο είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν λειτουργούν στην Ελλάδα εξειδικευμένα σε οικογενειακές υποθέσεις δικαστήρια, με αποτέλεσμα να βγαίνουν αποφάσεις-φασόν».
Στην πολεμική μεταξύ των πρώην συζύγων συμβάλλει και το ίδιο το κράτος. Οπως εξηγούν μέλη του ΣΥΓΑΠΑ, για παράδειγμα, προκειμένου ένας γονέας που έχει την επιμέλεια των παιδιών (στην Ελλάδα η επιμέλεια κατοχυρώνεται στο 99% των περιπτώσεων στη μητέρα) να ενταχθεί στο καθεστώς των πολυτέκνων χρειάζεται να προσκομίσει τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του πρώην συζύγου για τη μη καταβολή διατροφής. «Με άλλα λόγια, συμφέρει μια γυναίκα να πιέσει ώστε ο σύζυγος να μην μπορεί να ικανοποιήσει τις οικονομικές της απαιτήσεις, προκειμένου να λάβει επίδομα πολύτεκνης. Κανονική ζούγκλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: