Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

ΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΟΤΗΤΑΣ-ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ



ΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
http://www.perizitito.gr/product.php?productid=154887


"Συντηρητικός χωρίς τιμή, ριζοσπάστης εκ προμελέτης, εγκληματίας χωρίς έγκλημα, ο σύγχρονος πατέρας, πατέρας του τεχνικού ορθολογισμού και του αμοραλισμού, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον βούρκο της παρακμής. Ο σημερινός πατέρας καλείται όχι τόσο να αποποιηθεί την ενοχή όσο να αποδείξει την αθωότητα του για μια σειρά από εγκλήματα που διέπραξαν οι προκάτοχοι του ως άλλοι θεοί στο όνομα της λογικής και της ιστορίας. Αλλά αυτό είναι παράλογο και, επιπλέον, άδικο. Ως εκ τούτου, ο πατέρας είναι σήμερα αναγκασμένος να συνεχίζει την ιστορία ωθώντας τη λογική στα όρια της πλήρους ψευδαίσθησης. Στο όνομα της τελευταίας το έγκλημα επιβάλλεται τώρα ως απολύτως λογικό, προμελετημένο και ηθικώς αδιάφορο. Το άλλοθι δεν είναι πλέον η ιστορία ως πηγή παραλόγου αλλά η ψευδαίσθηση ως όριο της λογικής".
Στο διεισδυτικό και συνάμα προφητικό τούτο δοκίμιο ο συγγραφέας ανατέμνει με δραματικό, όχι όμως και δυσοίωνο, τρόπο την παρακμή της πατρότητας συνδέοντάς την άμεσα με το πολιτικό και ιστορικό έγκλημα και ανιχνεύοντας τις πρωταρχικές αιτίες της κατά μείζονα λόγο στην έκπτωση του πατρικού ιδεώδους από τις αξίες της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της ηθικής συνείδησης.

ΙΝΔΙΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=121103

Ομορφες Ινδές με αμυγδαλωτά μάτια πρωταγωνιστούν στα έργα που μοιάζουν με κόμικ της Τσίτρα Γκανες, η οποία ζει στη Νέα Υόρκη. Η υπερβολή του καλού και του κακού που χαρακτηρίζει την παραδοσιακή ινδική λογοτεχνία αλλά και οι κατεστημένες απόψεις για τη θέση της γυναίκας είναι στο στόχαστρό της.

ΕΞΕΡΓΕΡΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=109047

......... η εξέγερση ήταν μια έκφραση ενός πολιτικού οργανισμού σε μηδενική βάση. Οι διαδηλωτές δεν είπαν «Θέλω αυτό ή εκείνο», αλλά απλώς «Εδώ είμαστε», «βρισκόμαστε απέναντι». Δεν διεκδικούμε αυτό ή εκείνο το δικαίωμα, αλλά το «δικαίωμα να έχουνε δικαιώματα». Ελεγαν «Εμείς ο κανένας, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι άνεργοι, η γενιά των 600 ευρώ, είμαστε το παν. Εμείς οι απολιτικοί, οι σιωπηλοί, οι διαφορετικοί, είμαστε το αποκλειστικά "καθολικό", απέναντι σε εκείνους που μεταφράζουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους ως καθολικά». Αυτή η διαλεκτική έχει ακολουθήσει όλα τα ριζοσπαστικά γεγονότα στη νεωτερικότητα, από τις μεγάλες επαναστάσεις ώς την πάλη για πολιτικά δικαιώματα και τον φεμινισμό.

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

http://pressonice.blogspot.com/2010/01/blog-post_489.html

Παράλογες αποφάσεις περί πατρότητας...

Στο όνομα της προστασίας της οικογένειας, πατέρας των παιδιών μπορεί να θεωρηθεί ο σύζυγος της μητέρας και όχι ο βιολογικός τους πατέρας. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επιχειρώντας να αποσαφηνίσει το νομικό καθεστώς των παιδιών που γεννήθηκαν από γονείς που δεν ήταν παντρεμένοι, αποφάνθηκε ότι πατέρας είναι ο σύζυγος της μητέρας, ανεξαρτήτως αν αυτός είναι ο πραγματικός ή μη πατέρας των παιδιών. Το δικαστήριο αρνήθηκε να κάνει δεκτή αγωγή άγαμου άνδρα, ο οποίος διεκδικούσε να αναγνωρίσει το παιδί το οποίο γεννήθηκε (17.9.1999) ενώ η μητέρα του ήταν παντρεμένη με άλλον. Στην αγωγή του υποστήριζε ότι αυτός είναι ο πατέρας του παιδιού, αφού κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψής του (από τον Νοέμβριο του 1998 μέχρι τον Μάρτιο του 1999) διατηρούσε μόνιμο, διαρκή και σταθερό ερωτικό δεσμό με τη μητέρα του παιδιού. Ο Αρειος Πάγος, όπως και το Εφετείο, έκριναν ότι σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα για να μπορεί να ζητήσει ένας τρίτος να προσβάλει την ιδιότητα παιδιού που έχει γεννηθεί σε γάμο, πρέπει κατά τον κρίσιμο χρόνο της σύλληψης του παιδιού να έχει μόνιμη σχέση με τη μητέρα και αυτή να βρίσκεται σε διάσταση με τον σύζυγό της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέτρεχε καμία από τις δύο προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα ο άγαμος πατέρας να μη νομιμοποιείται να διεκδικήσει την αναγνώριση του παιδιού. Οι αρεοπαγίτες δέχτηκαν, μάλιστα, ότι ο περιορισμός του δικαιώματος του τρίτου προσώπου να διεκδικήσει την πατρότητα του παιδιού είναι δικαιολογημένος από την ανάγκη διατήρησης της ενότητας της οικογένειας, τη στιγμή που κανένα από τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέλη (μητέρα, παιδί, σύζυγος) δεν έχει διάθεση να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση. Στην απόφαση (υπ' αριθμ. 18/2009) τονίζεται ότι ηθελημένα ο νομοθέτης για λόγους προστασίας του θεσμού της οικογένειας δεν χορήγησε το δικαίωμα αυτό στον άνδρα, που ναι μεν είχε σαρκική συνάφεια με την άγαμη μητέρα κατά τον χρόνο σύλληψης του παιδιού, αλλά κατά τον χρόνο του τοκετού εκείνη ήταν παντρεμένη με άλλον. *
Συλλογος Πατρικης και Ανδρικης Αξιοπρεπειας τηλ 6942989785
επισκεφθειτε καντε εγγραφη στο goneas2005 group, (it s free), και μοιραστειτε μαζι με αλλους τις αποψεις και εμπειριες σας, προσφερετε και δεχθειτε βοηθεια στο προβλημα σας.

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΔΥΟ ΓΑΛΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ 'ALIENATION' (ΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ)

La solitude, 1re édition 2000, Collection : Cahiers de psychologie clinique
Notes à propos de la solitude (Pierre Voglaire)APPROCHE THEORICO-CLINIQUELe soi et l'autre : solitude, altérité et aliénation (Jean Bégouin)Solitude ou douleur d'exister (Mi-Kyung Yi)La solitude de l'autre et...

Cahiers de psychologie clinique, L'aliénation,1re édition 1999,
Collection : Cahiers de psychologie clinique

Peut-on réfléchir ensemble au destin de ces psychotiques, en cette fin du vingtième siècle, après l'invention de la schizophrénie, l'avènement des neuroleptiques, la classification internationale et la...
 
ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ: